maandag 2 augustus 2010

De maat opnemen


Ik ben op bezoek geweest bij Elvira van Loon. Zij gaat over de kledinguitgifte van het Gebroeders van Limburgfestival. De organisatie heeft zelf een aantal historische kostuums maar lang niet genoeg. Voor het festival wordt veel kleding gehuurd bij het Historisch Openluchtmuseum Eindhoven. Elvira regelt dat allemaal. Meer dan 160 personages moeten een outfit hebben. Van al die mensen moet de maat opgenomen worden. Een flinke logistieke operatie. Bovendien zijn die kostuums behoorlijk prijzig dus alles moet goed geregeld en verzekerd worden.

"Een volwassen middeleeuwse jurk met onderjurk en hoofdbedekking, kost een volle werkweek naaien", zegt Elvira van Loon. "En dan hebben we het nog niet over het materiaal. Een adellijk kostuum is ingewikkelder en kost duizenden euro's".

Middeleeuwse kleding hoort met de hand genaaid te zijn. Verder moet je materiaal gebruiken dat uit die tijd afkomstig is: wil, vilt of linnen. Wie tijdens het festival een middeleeuwer wil uitbeelden kan zelf een kostuum maken, maar dat moet dan wel goedgekeurd worden. Je kunt ook via de stichting een kostuum huren of laten maken. Meer weten? Klik op meedoen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten